Het Labyrint

Tijdens de huidige  harde lockdown is het  labyrint  nog meer dan  anders het  territorium van onze onevenredig hard geraakte kinderen. Om praktische  redenen mogen zij echter wel hun ouders/begeleiders meenemen:). U kunt kiezen uit de zojuist vernieuwde Afbeeldingenspeurtocht, de Spreuken-puzzeltocht of- nieuw- de Meerkeuzen-speurtocht. Vanaf de voorjaarsvakantie is die in verschillende leuke, maar ook in  diverse leerzame varianten beschikbaar. Zeker voor scholen  een aanrader: op speelse wijze spelling, hoofdrekenen, tafels, geografie (o.a de provincies en hun hoofdsteden) leren: geef je het goede antwoord, word je de juiste richting opgestuurd. Bij een fout antwoord loop je fout….

Gedurende 30 minuten heeft u het labyrint exclusief tot uw beschikking, afgezien van  de haan en de kippen/kuikens. Als u eenmaal het plateau in het centrum heeft bereikt en bestegen, verlaat u  het labyrint richting Theetuin (in zuidelijke richting) zodat de volgende groepje aan zijn volledig Corona-proove ontdekkingstocht kan beginnen.

Reserveren is verplicht en kan via de link verder naar onder.

Streng verboden (te proberen) door de hagen te breken! Schade wordt verhaald. Pas op, het kan momenteel in een gedeelte van het labyrint glibberig zijn door onderhoudswerkzaamheden.

Voor een impressie van het Nirwana klik op de onderstaande link.

https://youtu.be/eUtUvW6fvao

Entreekosten:  kind t/m 12 jr  € 4.-,   vanaf 13 jr   € 6,-.

Reserveren kan via onderstaande link. U reserveert voor uw groepje één tijdslot. 

https://www.supersaas.nl/schedule/Bamboelabyrint_Nirwana/Bamboelabyrint

De totale padlengte van het labyrint is ruim 900 meter. Echter, de kortste weg naar het centrum bedraagt afhankelijk van de beenlengte 250 stappen. De cirkelvorm van het labyrint maakt dat u slechts een klein stukje vooruit kunt kijken, waardoor het onmogelijk is om te zien of het ingeslagen pad al dan niet doodlopend is. De smalle paden tussen de hoge ondoordringbare bamboehagen maken het niet alleen mysterieus, maar misschien zelfs wat claustrofobisch. Er zal zelfs een stuk zijn dat een tunnel gaat worden: nog geheimzinniger! Ook is er een plek waarbij u moet kiezen uit zeven verschillende afslagen, bijna een garantie tot het nemen van het verkeerde pad. Fout lopen bestaat echter niet, het is  juist leuk om kennis te maken met alle uithoeken van het labyrint. Om lekker rond te dolen en kennis te maken met alle Oosterse beelden en spreuken. Ook zal er voor de liefhebbers een puzzelelement worden toegevoegd aan de tocht naar het plateau in het centrum van het  labyrint, waarbij het de bedoeling gaat worden dat u bijna elke uithoek aandoet. Schrik niet van de grafsteen in het doodlopende stuk vlak bij het plateau: er ligt niemand begraven, het is slechts de steen van de opa en oma van de eigenaar!

Plaatjes-speurtocht

Gratis verkrijgbaar bij het Theehuis.

Ken jij de namen op de plaatjes in het Labyrint? Dan word je vanzelf naar het plateau in het centrum geleid. Maar o wee als je het fout hebt! Dan wordt het pas moeilijk.

Spreuken Puzzeltocht

Gratis verkrijgbaar bij  de balie in het Theehuis.

Het Boeddhisme staat natuurlijk bij ons voornamelijk  bekend om zijn mooie vredige Boeddhabeelden. Daar staan er dan ook een aantal van in het labyrint en de theetuin.

Wat je echter nu al zult zien zijn Oosterse en relativerende spreuken. Goed en rustgevend om die te laten bezinken en wellicht ook in praktijk te brengen. Echter, deze dertig spreuken zijn ook onderdeel van de spreuken-puzzeltocht. Om die allemaal tegen te komen zul je letterlijk elke uithoek van het labyrint moeten aandoen. Het is derhalve dé manier om het hele park te bewonderen.

 In elke spreuk kom je een rood gekleurde letter tegen, noteer die. Eenmaal bij het centrum, het plateau, aangekomen, kun je natuurlijk eerst genieten van het prachtige uitzicht over het doolhof. Daarna is het echter zaak om je  hersenen te laten kraken. Onderaan het plateau vind je echter hulp voor het achterhalen van de uitkomst. Succes!

Het stappenspel

Als leuk extraatje à €3.- pp:

Leuk met een groepje: Wie bereikt het centrum van het labyrint in zo min mogelijk stappen? Niet de snelheid telt, maar je oriëntatiegevoel. Je start om de twee minuten zodat je je niet kunt optrekken aan je voorganger. Van elke (genummerde) stappenteller noteer je de beginstand op het formulier. Vervolgens probeer je in zo min mogelijk stappen het centrum van het  labyrint, het  plateau te bereiken. Bovenop het plateau noteert iedereen zijn eindstand achter de beginstand. Trek de beginstand van de  eindstand af et voilá. Vervolgens kun je ook nog weer hetzelfde doen met je zoektocht naar de uitgang, wat allicht iets makkelijker zal zijn…… Of toch niet?

Prijs € 3,- pp.

Borg per stappenteller € 10,-.

Blind door het Labyrint

Zintuigenspel. Ideaal als teambuilding maar ook als hilarisch vermaak voor koppels van twee. Leid je geblinddoekte maat naar het centrum van het labyrint en wissel voor de terugweg. Leer elkaar vertrouwen en train de zintuigen die je met een normale wandeling niet veel gebruikt.

Kinderen

Het is niet verstandig de kleinsten alleen het labyrint in te  laten gaan. De bamboehagen en de moeilijkheidsgraad zijn dermate hoog dat zij snel kunnen verdwalen en in paniek kunnen raken. Voor kinderen onder de 10 jr geldt daarom alleen toegang onder begeleiding.

Waarom Bamboe?

  • Het blijft jaarrond groen (’s zomers wel groener dan in de winter) en wordt snel hoog en volgroeid. De hagen zijn al bij relatief geringe dikte ondoorzichtig en het harde blad nodigt niet uit tot het (uiteraard verboden!) doordringen van de hagen.
  • De in de wind wuivende en ruisende halmen hebben een vredige, rustgevende werking op de geest. Het gewas past als geen ander in de Oosterse, Boeddhistische uitstraling die het Nirwana voor ogen heeft. Het is geen Oosterse- of Boeddhistische tuin in de strikte zin van het woord, maar een tuin die het rustgevende karakter van het boeddhisme wil ademen. 
  • Het heeft (vooralsnog) geen last van ernstige ziekten en aantastingen zoals bijvoorbeeld coniferen en buxus dat wel kunnen hebben. Het is derhalve een compleet biologisch geheel, waar zo links en rechts ook kruiden groeien die in de volksmond ‘onkruid’ genoemd worden. De kippen en konijnen vinden ze heerlijk, die lusten geen bamboe!